Show simple item record

dc.contributor.advisorΚουτελιδάκης, Αντώνιοςel_GR
dc.contributor.authorΜπιάγκη, Θεοδώραel_GR
dc.coverage.spatialΛήμνοςel_GR
dc.date.accessioned2021-05-26T11:06:00Z
dc.date.available2021-05-26T11:06:00Z
dc.date.issued2020-10-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11610/21711
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια, το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του γηράσκοντος πληθυσμού, τα υψηλά κόστη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η απαιτητική καθημερινότητα, η επιθυμία του ανθρώπου να ελέγξει τους παράγοντες που συνεργούν στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών και τέλος το ενδιαφέρον του να ανακαλύψει νέες γαστρονομικές εμπειρίες, έχει στρέψει σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα στην ανάπτυξη μίας νέας κατηγορίας λειτουργικών τροφίμων, τα οποία εκτός από την κάλυψη των διατροφικών αναγκών, υπάρχει η πιθανότητα να συμβάλλουν είτε στη βελτίωση της υγείας και του ευ-ζην, είτε στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Παράλληλα, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν, ότι η παγκόσμια αύξηση στην παραγωγή τροφίμων και ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών με σκοπό την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ανθρώπων όλου του πλανήτη, φέρει στην επιφάνεια ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό και ηθικό πρόβλημα, αυτό των εκατομμύρια τόνων παραπροϊόντων και υποπροϊόντων φρούτων και λαχανικών, που προκύπτουν από όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, λόγω των ακατάλληλων πρακτικών παραγωγής, συγκομιδής, αποθήκευσης, μεταφοράς, επεξεργασίας και συσκευασίας, των οποίων η διάθεση μέχρι σήμερα πραγματοποιείται με τρόπους οι οποίοι δημιουργούν ποικίλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Με αφορμή τα παρπάνω, οι σύγχρονες τάσεις του κλάδου της Επιστήμης των Τροφίμων και της Διατροφής, συνδυάστηκαν με την ανάγκη για αξιοποίηση των υποπροϊόντων της βιομηχανίας χυμοποίησης φρούτων και λαχανικών, γεγονός το οποίο συντέλεσε τελικά στην ανάπτυξη βιώσιμης, καινοτόμου, λειτουργικής, ελληνικής, σάλτσας τύπου miso, πλούσιας σε βιοδραστικά συστατικά, εκχυλισμένα από φλοιούς φρούτων και λαχανικών και υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη, προερχόμενη από όσπρια τρίτης διαλογής.el_GR
dc.format.extent98 σ.el_GR
dc.language.isoel_GRel_GR
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectλειτουργικά τρόφιμαel_GR
dc.subjectυποπροϊόντα φρούτωνel_GR
dc.subjectυποπροϊόντα λαχανικώνel_GR
dc.subjectβιοενεργά συστατικάel_GR
dc.subjectfunctional foodsen_US
dc.subjectfruit by-productsen_US
dc.subjectvegetable by-productsen_US
dc.subjectbioactive componentsen_US
dc.subject.lcshFunctional foodsen_US
dc.subject.lcshBioactive compoundsen_US
dc.subject.lcshVegetable juicesen_US
dc.subject.lcshFruit juicesen_US
dc.titleΑνάπτυξη καινοτόμου λειτουργικού τροφίμου με βάση όσπρια και υποπροϊόντα χυμοποίησης φρούτων, διερεύνηση της διατροφικής αξίας και της βιοδραστικότητας τουςel_GR
dcterms.accessRightsfreeel_GR
dcterms.rightsΠλήρες Κείμενο - Ελεύθερη Δημοσίευσηel_GR
heal.typebachelorThesisel_GR
heal.recordProvideraegeanel_GR
heal.committeeMemberNameΚουτελιδάκης, Αντώνιοςel_GR
heal.committeeMemberNameΓκιαούρης, Ευστάθιοςel_GR
heal.committeeMemberNameΚαραντώνης, Χαράλαμποςel_GR
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφήςel_GR
heal.academicPublisherIDaegeanel_GR
heal.fullTextAvailabilitytrueel_GR


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές