Show simple item record

dc.contributor.advisorΓιαγκίνης, Κωνσταντίνος
dc.contributor.authorΜηλιαράκη, Αικατερίνη
dc.contributor.authorΤσιφτσή, Δήμητρα
dc.date.accessioned2020-09-04T12:43:14Z
dc.date.available2020-09-04T12:43:14Z
dc.date.issued2019-02-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11610/21346
dc.description.abstractΤο νεογέννητο είναι η πιο αξιοθαύμαστη μορφή ζωής που υπάρχει στον πλανήτη. Η φύση έχει προνοησεί μέσω του θηλασμού το βρέφος να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του. Όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας συμφωνούν ότι ο θηλασμός των βρέφων καλό είναι να γίνεται αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του και να συνεχίζεται αν είναι δυνατόν έως και τα 1 ή 2 χρόνια ζωής ή όσο το επιθυμούν το παιδί και η μητέρα, με ταυτόχρονη είσοδο συμπληρωματικής τροφής. Ο μητρικός θηλασμός αποτέλεσε από τα αρχαία χρόνια πηγή έμπνευσης σε διάφορες μορφές τέχνης, ωστόσο τα ποσόστα όπου οι γυναίκες θήλαζαν, μεταβάλλονταν ανάλογα με την επόχη και τις επιρροές που είχαν. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για μια υγιής ανάπτυξη, του παρέχει αντισώματα, προστασία από αλλεργίες και λοιμώξεις και βοηθάει στη ανάπτυξη γερού ψυχικού δεσμού και εμπιστοσύνης με την μητέρα. Παράλληλα προκαλεί συστολές στη μήτρα της μητέρα και την βοηθά να επανέλθει στην φυσιολογική κατάσταση προ εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, ενώ συμβάλλει στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, καθώς για την παραγωγή του γάλακτος χρησιμοποιείται ένα ποσοσστό ενέργειας και μέρος του λίπους από τις αποθήκες της. Η διατροφής της εγκυμονούσας, του βρέφους και του μικρού παιδιού είναι σημαντικά σε κάθε στάδιο, καθώς επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τη ζωή του παιδιού μεταγενέστερα. Η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πρότυπο διατροφής αλλά και τρόπου ζωής των ανθρώπων που την ακολουθούν. Περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, που χρειάζεται ο οργανισμός του ανθρώπου, καθώς συνδιάζει όλες τις ομάδες τροφίμων. Η διατροφή αυτή λειτουργεί ως μέτρο πρόληψης ή και μερικές φορές ως θεραπευτικός παράγοντας σε διάφορες χρόνιες ασθένειες. Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό τη μελέτη του βαθμού επιρροής της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής από τις μητέρες σε σχέση με το μητρικό θηλασμό και τη διατροφή του παιδιού.el_GR
dc.description.abstractThe newborn is the most remarkable form of life on the planet. Nature has provided infant with all the necessary nutrients it needs at the first moments of its life, through breastfeeding. World Health Organizations agree that exclusive breastfeeding is essential for the first six months of life and if possible to be carried on for 1 or 2 years or as long as the child and its mother want, combined with supplementary diet. Breastfeeding has been a source of inspiration in various types of art since ancient times. However, the percentages of the breastfeeding were varied according to the traditions and the trends of every period and the influence women had. It is undisputed, that breast milk is the best food for the baby, due to the fact that it contains all the nutrients, that needed to develop properly and healthily, provides it with antibodies, protects it against allergies and infections, and helps to develop a strong trust relationship between the baby and the mother. At the same time, it causes contractions in mother's womb and helps her body to return to its normal state before pregnancy, reduces the risk of breast and ovarian cancer. Breastfeeding also helps the mother to lose the weight she gained during pregnancy, as an amount of energy and some fat are used to produce milk. The diet of the pregnant woman, the infant and the young child is very important in every of these stages of life, as it indirectly or directly affects the later life of the child. Mediterranean diet is a template of diet and lifestyle for people who follow it. As long as it combines all food groups, Mediterranean diet contains a great variety of nutrients, which are vital for human’s body. This diet has a preventive role or sometimes contributes as a therapeutic factor in various chronic diseases. The objective of this paper is to study the impact of the Mediterranean diet on the effectiveness of breastfeeding in relation to anthropometric characteristics of mothers and children.el_GR
dc.format.extent124 σ.el_GR
dc.language.isoel_GRel_GR
dc.rightsDefault License
dc.subjectΜεσογειακή Διατροφήel_GR
dc.subjectΔιατροφή στα πρώτα στάδιαel_GR
dc.subjectBreastfeedingel_GR
dc.subjectMediterranean dietel_GR
dc.subjectObesityel_GR
dc.subjectΘηλασμόςel_GR
dc.subjectΒρεφική διατροφήel_GR
dc.subjectΠαιδική διατροφήel_GR
dc.subjectΠαχυσαρκίαel_GR
dc.subjectΜητρικό γάλαel_GR
dc.subject.lcshInfants—Nutritionen_US
dc.subject.lcshBreastfeedingen_US
dc.subject.lcshBreast milken_US
dc.subject.lcshDiet--Mediterranean regionen_US
dc.subject.lcshBreasten_US
dc.subject.lcshChildren—Nutritionen_US
dc.subject.lcshObesityen_US
dc.titleΑξιολόγηση της επίδρασης του βαθμού υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής στην αποτελεσματικότητα του μητρικού θηλασμού όσον αφορά στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά μητέρων και παιδιών ηλικίας 2-5 ετώνel_GR
dcterms.accessRightsfreeel_GR
heal.typebachelorThesisel_GR
heal.recordProvideraegeanel_GR
heal.committeeMemberNameΓιαγκίνης, Κωνσταντίνος
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφήςel_GR
heal.academicPublisherIDaegeanel_GR
heal.fullTextAvailabilitytrue


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record