Show simple item record

dc.contributor.advisorΓιαγκίνης, Κωνσταντίνος
dc.contributor.authorΚαραμπινάκη, Μαριάννα
dc.date.accessioned2020-09-04T12:43:06Z
dc.date.available2020-09-04T12:43:06Z
dc.date.issued2019-02
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11610/21345
dc.description.abstractΗ Πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια απομυελινωτική ασθένεια στην οποία τα περιβλήματα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης έχουν υποστεί βλάβη. Αυτή η διαταραχή διαταράσσει την ικανότητα ορισμένων κέντρων του νευρικού συστήματος να αλληλεπιδρούν, οδηγώντας στην εκδήλωση μιας σειρά ενδείξεων και συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών, πνευματικών και μερικές φορές ψυχιατρικών διαταραχών. Η διατροφή είναι ένας από τους πιθανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην παθογένεσή της, αλλά ο ρόλος της ως επικουρική θεραπείας για τη νόσο είναι ασαφής. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και των μοριακών τεχνικών διάγνωσης υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση των γενετικών και περιβαλλοντικών μηχανισμών παθογένεσης της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της παχυσαρκίας. Επί του παρόντος, η θεραπεία για την ΠΣ δεν συσχετίζεται με μια συγκεκριμένη δίαιτα, πιθανώς λόγω έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής στην ασθένεια. Για να ενισχυθεί η χρησιμότητα ενός διατροφικού προτύπου σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνσης και να ενθαρρυνθούν οι διατροφικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της νόσου, είναι απαραίτητο να εξεταστεί και εκτιμηθεί ο ρόλος διαφόρων βιοδραστικών διατροφικών συστατικών, με στόχο την καθιέρωση ενός συγκεκριμένου μοντέλου διατροφής το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των κυττάρων, τη φλεγμονώδη αντίδραση και να βελτιώσει την ευεξία των ασθενών με MS. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει και να παράσχει πληροφορίες για τις διατροφικές παρεμβάσεις στην ΠΣ αξιολογώντας τις διάφορες επιδράσεις των διαιτητικών συστατικών στις φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες διεργασίες που εμπλέκονται στην ΠΣ. Τα υπάρχοντα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι τα υγιή διαιτητικά συστατικά έχουν ευεργετικό ρόλο και είναι σε θέση να αλλάξουν τον μεταβολισμό των κυττάρων και να ρυθμίσουν τη φλεγμονή αλληλεπιδρώντας με μοριακούς παράγοντες των κυττάρων.el_GR
dc.format.extent123 σ.el_GR
dc.language.isoel_GRel_GR
dc.rightsCC0 1.0 Παγκόσμια*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.subjectΣκλήρυνση κατά Πλάκας,el_GR
dc.subjectΘρέψηel_GR
dc.subjectΔιατροφήel_GR
dc.subjectMultiple Sclerosisel_GR
dc.subjectNutritionel_GR
dc.subjectDietel_GR
dc.subject.lcshMultiple sclerosisen_US
dc.subject.lcshDiet therapyen_US
dc.subject.lcshDieten_US
dc.titleΑξιολόγηση της επίδρασης θρέψης στην εξέλιξη της νόσου ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκαςel_GR
dcterms.accessRightsfreeel_GR
heal.typebachelorThesisel_GR
heal.recordProvideraegeanel_GR
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφήςel_GR
heal.academicPublisherIDaegeanel_GR
heal.fullTextAvailabilitytrue


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

CC0 1.0 Παγκόσμια
Except where otherwise noted, this item's license is described as CC0 1.0 Παγκόσμια