Show simple item record

dc.contributor.advisorΚουτελιδάκης, Αντώνιος
dc.contributor.authorΚοτσώρη, Όλγα
dc.date.accessioned2020-09-04T12:42:57Z
dc.date.available2020-09-04T12:42:57Z
dc.date.issued2019-03-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11610/21344
dc.description.abstractΣτην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν 28 από τα σπουδαιότερα αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο, λεβάντα, μελισσόχορτο, βαλσαμόχορτο, χαμομήλι, ρίγανη. Ύστερα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή και κατάταξη των φυτών σε οικογένειες, αναλύονται τα φυτοχημικά συστατικά αλλά και η φαρμακευτική χρήση του καθενός. Εκτός αυτού, αναφέρονται και ιστορικά στοιχεία όλων των φυτών, και επιπλέον οι τρόπoι παραλαβής του αιθέριου ελαίου από αρωματικά φυτά (απόσταξη, εκχύλιση, μηχανική εκπίεση). Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στη χημική σύσταση όλων των αιθέριων ελαίων. Όπως εύκολα παρατηρείται, η σύσταση διαφέρει ακόμη και στην περίπτωση του ίδιου φυτού αφού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες π.χ. εδαφοκλιματικές συνθήκες. Επίσης, σημειώνονται όλες οι δράσεις αυτών των 28 αιθέριων ελαίων (αντιοξειδωτική/ αντιμικροβιακή/ αντιμυκητιακή κτλ) οι οποίες οφείλονται σε βιοενεργές ουσίες που περιέχονται στα έλαιά τους. Επίσης τα φυτά ταξινομούνται σε καλλιεργούμενα και αυτοφυή. Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά στις δραστικές ουσίες (αιθέρια έλαια, αλκαλοειδή, φαινολικά , τερπένια) των αρωματικών και φαρμακευτικών καθώς και βοτανική ταξινόμηση των φαρμακευτικών φυτών. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού αλλά και η βιβλιογραφική ανασκόπηση των ευεργετικών ιδιοτήτων των φυτών αυτών. 127 εθελοντές και των δύο φύλων, ηλικίας 18 εως 65 ετών, συµπλήρωσαν ερωτηµατολόγιο συχνότητας κατανάλωσης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο οποίο υπήρξαν συσχετίσεις µε διατροφικούς και συµπεριφορικούς παράγοντες. Οι αναλύσεις έγιναν µε το στατιστικό πρόγραµµα SSPS 18. Από τους ερωτηθέντες 65 έχουν κάποια μορφή ασθένειας , 62 δεν έχουν. Κατά την διάρκεια της ασθένειας έλαβαν φαρμακευτική αγωγή 101, ενώ οι 26 δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Κατά την διάρκεια κάποιου είδους ασθένειας το 81.58% δεν κατανάλωσε κάποιο φαρμακευτικό φυτό, ενώ το 18.42% κατανάλωσε. Από αυτό το ποσοστό το 74% είχε θετικά αποτελέσματα σε αντίθεση με το 18% που δεν ειχε, ενω το 8% δήλωσε πως είχε αρνητικά αποτελέσματα. Όσον αφορά τις γνώσεις των ιδιοτήτων των φαρμακευτικών φυτών, το 84% δεν γνωρίζει τις ιδιοτητές τους και το 16% μόνο δήλωσε οτι τις γνωρίζει, από τους οποίους το 93% πιστεύει πως η κατανάλωση φαρμακευτικών φυτών συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας ενώ το 7% όχι. Όσον αφορά τα φαρμακευτικά φυτά πιο συχνά καταναλώνονται το χαμομήλι , η ρίγανη και το δεντρολίβανο. Συµπέρασµα: Η διατροφική αγωγή µε στόχο την αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης φαρμακευτικών φυτών δύναται να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας, µέσω ενδεχόµενης πρόληψης εκφυλιστικών ασθενειών.el_GR
dc.format.extent119 σ.el_GR
dc.language.isoel_GRel_GR
dc.rightsCC0 1.0 Παγκόσμια*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.subjectΦαρμακευτικά φυτάel_GR
dc.subjectΑιθέρια έλαιαel_GR
dc.subjectΒότανα-Θεραπευτικές ιδιότητεςel_GR
dc.subjectΒόταναel_GR
dc.subjectHerbsen_US
dc.subjectHerbs-Therapeutic useen_US
dc.subjectMedicial plantsen_US
dc.subjectAromatic plantsen_US
dc.subjectAromatic plants-Therapeutic useen_US
dc.subjectEssential oilsen_US
dc.subjectAromatic plants-Greeceen_US
dc.subjectΦαρμακευτικά φυτά-Ελλάδαel_GR
dc.subject.lcshHerbsen_US
dc.subject.lcshHerbs—Therapeutic useen_US
dc.subject.lcshMedicinal plantsen_US
dc.subject.lcshAromatic plantsen_US
dc.subject.lcshAromatic plants—Therapeutic useen_US
dc.subject.lcshEssences and essential oilsen_US
dc.titleΕυεργετικές ιδιότητες φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας και διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης αυτών σε δείγμα του ελληνικού πληθυσμού.el_GR
dcterms.accessRightsfreeel_GR
heal.typebachelorThesisel_GR
heal.recordProvideraegeanel_GR
heal.committeeMemberNameΚουτελιδάκης, Αντώνιος
heal.committeeMemberNameΣκάλκος, Δημήτριος
heal.committeeMemberNameΡηγόπουλος, Νικόλαος
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφήςel_GR
heal.academicPublisherIDaegeanel_GR
heal.fullTextAvailabilitytrue


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

CC0 1.0 Παγκόσμια
Except where otherwise noted, this item's license is described as CC0 1.0 Παγκόσμια