Show simple item record

dc.contributor.advisorΓιαγκίνης, Κωνσταντίνοςel_GR
dc.contributor.authorΚωνσταντοπούλου, Αλεξάνδραel_GR
dc.contributor.authorΤοπούζη, Ταμάραel_GR
dc.coverage.spatialΛήμνοςel_GR
dc.date.accessioned2017-12-06T12:45:54Z
dc.date.available2017-12-06T12:45:54Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11610/17714
dc.description.abstractΗ κακή θρέψη αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στους ηλικιωμένους. Στη βιβλιογραφία υποστηρίζεται ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ της νοητικής λειτουργίας και της κατάστασης θρέψης είναι πολύ περίπλοκη και όχι ακόμη πλήρως κατανοητή. Οι διάφορες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κακή θρέψη είναι συχνή σε ηλικιωμένους νοσηλευόμενους ασθενείς με άνοια, αλλά και σε εκείνους με ήπια γνωστική έκπτωση. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης ηλικιωμένων ατόμων και η συσχέτισή της με το βαθμό έκπτωσης των γνωστικών τους λειτουργιών, τα ανθρωπομετρικά και τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε κατά πόσο οι γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων ατόμων συσχετίζονται με τις διατροφικές τους συνήθειες και ειδικότερα με τον βαθμό υιοθέτησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής. Μελετήθηκε επίσης, κατά πόσο η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών σχετίζεται με την κατάσταση θρέψης τους και τις γνωστικές λειτουργίες τους. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 100 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα πιστοποιημένα ερωτηματολόγια, το πιστοποιημένο ερωτηματολόγιο σύντομης διατροφικής αξιολόγησης -MiniNutritionalAssessment (MNA), για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης των υπό μελέτη ατόμων, το MiniMentalStateExamination (MMSE) το οποίο αφορούσε στην σύντομη εξέταση και αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης, το ερωτηματολόγιο GeriatricDepressionScale (GDS) το οποίο αφορούσε στην αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης και το MediterraneanDietScore (MedDietScore) που αφορούσε στην αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των υπό μελέτη ατόμων με έμφαση στον βαθμό υιοθέτησης του προτύπου της μεσογειακής διατροφής. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν διευκρινιστικές οδηγίες για την συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και προηγήθηκε αναλυτική παρουσίαση των ερωτημάτων των ερωτηματολογίων με στόχο την όσο τον δυνατόν ακριβέστερη αποτίμηση των απαντήσεών τους. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη προέκυψε ότι κινδυνεύουν από υποσιτισμό ή είναι υποσιτισμένοι. Ειδικότερα η κατάσταση θρέψης (ΜΝΑ) των υπό μελέτη ατόμων παρουσίασε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση με το βαθμό γνωστικής έκπτωσης (MMSE). Επίσης τα άτομα με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες παρουσίασαν σημαντικά μικρότερο σκορ στην κλίμακα GeriatricDepressionScale (GDS) με μέση τιμή σκορ χαμηλότερη σε σύγκριση με τα άτομα που διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική διαταραχή καθώς και τα άτομα που διαγνώστηκαν με μέτρια γνωστική διαταραχή. Ακόμα ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη συσχετίσθηκε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την κατάσταση θρέψης τους και τη νοητική κατάσταση. Όσο υψηλότερος ήταν ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής τόσο καλύτερη ήταν και η κατάσταση θρέψης τους αλλά και η νοητική τους κατάσταση. Ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη δεν συσχετίσθηκε σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την ψυχολογική τους κατάσταση. Όσο μεγαλύτερη ήταν η μέση ηλικία τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα υποσιτισμού, ωστόσο σε μη στατιστικά σημαντικό βαθμό. Ειδικότερα οι άντρες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα υποσιτισμού σε σχέση με τις γυναίκες. Τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα θρέψης και τα άτομα που βρισκόντουσαν σε κίνδυνο υποσιτισμού είχαν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με τα άτομα που υποσιτίζονταν σε στατιστικά μη σημαντικό ωστόσο βαθμό. Η νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη παρουσίασε σημαντική συσχέτιση με το μορφωτικό επίπεδο των υπό μελέτη ατόμων. Τα άτομα με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες είχαν σημαντικά καλύτερο μορφωτικό επίπεδο σε σύγκριση με τα άτομα που βρισκόντουσαν σε κίνδυνο υποσιτισμού, καθώς και με τα άτομα που υποσιτίζονταν. Τα υποσιτιζόμενα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα που βρισκόντουσαν σε κίνδυνο υποσιτισμού παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη περίμετρο βραχίονα και γαστροκνημίας σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα θρέψης. Η διανοητική κατάσταση, η περίμετρος βραχίονα και γαστροκνημίας, η ψυχολογική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο των ηλικιωμένων ατόμων συσχετιζόταν σε στατιστικά σημαντικό θετικό βαθμό με την κατάσταση θρέψης τους. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων ατόμων που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη παρουσίασε σημαντικά θετική συσχέτιση με το μορφωτικό επίπεδο. Επίσης, όσο υψηλότερος ήταν ο βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής τόσο καλύτερη ήταν και η κατάσταση θρέψης των ηλικιωμένων ατόμων. Ο υψηλότερος βαθμός υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής σχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η χρήση σύντομων ανιχνευτικών εργαλείων στο πλαίσιο αξιολόγησης της θρέψης και της γνωστικής επάρκειας ηλικιωμένων ατόμων γιατί μπορούν να μας οδηγήσουν εύκολα στη διάγνωση ανεπαρκούς θρέψης και επομένως στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.el_GR
dc.description.abstractAs far as old people are concerned, bad nutrition is a very common and important problem. According to the bibliography, the interaction between the nutrition and the mental function is very complicated and not yet defined. Several studies have shown that bad nutrition is very common to old people who suffer from dementia and cognitive disorder. Aim of study The assessment of old peoples’ nutrition habits and its correlation with cognitive impairment, anthropometrical and demographical features. Methodology This study searched the extent in which the cognitive abilities of old people correlate with their nutrition habits and specifically with the adoption of the Mediterranean diet. It was also searched whether patients’ psychological condition correlates with their nutrition habits and their mental health. There were 100 participants from 65 years and more and four certified questionnaires were used. • 1st certified questionnaire: MiniNutritionalAssessement(MNA) • 2nd certified questionnaire: MiniMentalStateExamination(MMSE) • 3rd certified questionnaire: GeriatricDepressionScale(GDS) • 4th certified questionnaire: MediterraneanDietScore(MDS) Participants had been instructed in order to complete the questionnaires. Results It is very remarkable the fact that half of the participants were malnourished or were in danger of malnutrition. Furthermore, the nutritional status had statistical significant positive correlation with cognitive impairment. People with mental health had significantly lower score in GDS scale than people with mild mental disorder. The extent of Mediterranean diet’s adoption was significantly correlated with participants’ nutritional status and mental health. More specifically, the higher the Mediterranean diets’ adoption, the better the mental and nutritional status. On the other hand the Mediterranean diets’ adoption did not correlate significantly with the psychological condition. Older participants had more possibilities to become malnourished, but not in a much significant statistical degree, with men to be more vulnerable to malnutrition. Also, both participants with normal nutrition levels and participants in danger of malnutrition, had better educational level than malnourished people, but not in a much significant statistical degree. Finally, the participants’ mental condition significantly correlated with their educational level. The malnourished old people and those who were in danger of malnutrition, had smaller calf and arm perimeter. Mental condition, psychological condition, education and calf and arm perimeter seem to significantly correlate with nutritional status. Conclusion The participants’ mental condition significantly correlated with the educational level. Also, the higher the Mediterranean diets’ adoption, the better the nutritional status. High adoption of the Mediterranean diet seems to correlate with lower likelihood of cognitive decline. Hence, the use of detector tools is necessary, as far as old peoples’ nutritional and mental assessment is concerned, in order to have a valid diagnosis and an early and effective treatment.en_US
dc.format.extent89 σ.el_GR
dc.language.isoel_GRel_GR
dc.rightsDefault License
dc.subjectΓνωστική λειτουργίαel_GR
dc.subjectΓνωστικές διαταραχέςel_GR
dc.subjectΑξιολόγηση κατάστασης θρέψηςel_GR
dc.subjectΑξιολόγηση διανοητικής κατάστασηςel_GR
dc.subjectΓνωστική λειτουργία ηλικιωμένων ατόμωνel_GR
dc.subjectCongition disorders in old ageen_US
dc.subjectNutrition disorders in old ageen_US
dc.subjectCongitionen_US
dc.subject.lcshCognition (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85027742)en_US
dc.subject.lcshCognition in old age (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh86007015)en_US
dc.subject.lcshCognition disorders in old age (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh86007018)en_US
dc.subject.lcshCognition disorders (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85027745)en_US
dc.subject.lcshNutrition disorders in old age (URL: http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh89007269)en_US
dc.titleΑξιολόγηση της κατάστασης θρέψης ηλικιωμένων ατόμων και μελέτη της συσχέτισης της με το βαθμό γνωστικής έκπτωσηςel_GR
dcterms.accessRightsembargoel_GR
dcterms.rightsΔιάθεση ΜΟΝΟ λέξεων κλειδιών - περιλήψεωνel_GR
heal.typebachelorThesisel_GR
heal.recordProvideraegeanel_GR
heal.committeeMemberNameΓιαγκίνης, Κωνσταντίνοςel_GR
heal.committeeMemberNameΒαδικόλιας, Κωνσταντίνοςel_GR
heal.committeeMemberNameΚοντός, Χρήστοςel_GR
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Αιγαίου - Σχολή Περιβάλλοντος - Τμήμα Περιβάλλοντοςel_GR
heal.academicPublisherIDaegeanel_GR
heal.fullTextAvailabilityfalse
dc.notesΟ συγγραφέας ΔΕΝ δίνει τα απαραίτητα δικαιώματα για την πρόσβαση στο πλήρες κείμενο του ηλεκτρονικού αρχείουel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record